A csehimindszenti bíboros élő emléke

Déri Péter
csehimindszenti plébános

Régi nagy vágya volt a csehimindszentieknek, hogy a falu leghíresebb szülöttének, Mindszenty József bíboros, hercegprímásnak szülői házában egy múzeum létesüljön, amely bemutatja az idelátogatóknak a szentéletű főpap életét, munkásságát. 2012-ben Magyarország Kormányának segítségével sikerült felújítani és eredeti állapotában helyreállítani a házat. A Terror Háza Múzeum jóvoltából 2013-ban egy színvonalas állandó kiállítás is megvalósult. A Mindszenty Emlékházat azóta folyamatosan látogatják: nemcsak belföldről, hanem a határon túlról is rendszeresen érkeznek zarándokok és érdeklődők.

A szülőfalu egy másik kezdeményezéssel is őrzi a bíboros emlékét. 2012. július 29-én kezdtük el az engesztelő estek szervezését a csehimindszenti plébániatemplomban, ahol Mindszenty bíborost 1892. március 29-én megkeresztelték. A hercegprímás rendkívül fontosnak tartotta az engesztelést, az áldozatvállalást és a rendszeres imádságot magyar népünkért. Ezért a minden hónap 29. napján megtartott engesztelő esteken az ő szándéka szerint imádkozunk szeretett hazánkért, papjainkért és új papi hivatásokért, valamint Mindszenty bíboros mielőbbi boldoggá és szentté avatásáért.