3. Dr. Lipthay Erzsébet: Születésnapi ajándék a hercegprímásnak

2013.01.01 10:00

 

Imára hívtunk egymillió magyart a hercegprímás 120. születésnapján, 2012. március 29-én, 20.00 órakor! Hogy legyen egyszerre egymillió imádkozó magyar a Kárpát-medencében, néhány percig egyesültünk lélekben. Imánk szállt a Mária Rádión, terjedt az interneten.

A Szilágyi Erzsébet Nőegylet húsz éve alakult, a Felsőpetényben és Rétságon megtartott első Mindszenty emléknap után. Megalakulása óta minden évben megrendezi az ünnepséget október utolsó vasárnapján, Mindszenty hercegprímás 1956-os kiszabadulására emlékezve. Felsőpetény Mindszenty börtönének utolsó állomása volt, ahonnan hőn szeretett magyar népe szabadította ki. Hagyományt teremtettünk. A májusi esztergomi zarándoklaton kívül ez az egyetlen olyan megemlékezés, amelyet minden évben megtartanak.

Idén a hercegprímás születésének 120. évében ezt az ima ajándékot készítettük, csatlakozva a Mária Rádió felhívásához, a Kiáltás című közös imához, Jánosa Domokos atya vezetésével. A születésnapi ajándékot több civil szervezettel, intézménnyel, mint a Budavári Lakosok Szövetsége, Assisi Szent Ferenc Cserkész Alapítvány, a Történelmi Vitézi Rend, a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, Barankovics Alapítvány, együttműködve szerveztük. Felhívásunkat az interneten keresztül terjesztettük, plakátokat küldtünk, és helyeztünk el sokfelé. Elküldtük meghívónkat a hercegprímás családja leszármazottainak Csehimindszentre. Pehm Józsefet születése után néhány órával, 1982. március 29-én keresztelték meg. Keresztelőtemplomában 20.00 órakor velünk imádkozott családja, és a csehimindszenti hívek.

Az Egyetemi Gimnázium diákjainak szép műsora után dr. Tóth Zoltán József emlékezett a hercegprímás zalaegerszegi éveire: „Élete első felében a keresztény térítésért és a nemzet megtartásáért végzett munkája a templom- és iskolaépítés, az aktív szociális munka és a mindezekért végzett racionális gazdálkodás és közélet jegyében telt.”


20.00 órakor létrejött a kapcsolat a Mária Rádióval, meggyújtottuk gyertyáinkat, és a helyszíni közvetítés, a közös imádság elkezdődött. Könyörögjünk Magyarország, Szűz Mária országának feltámadásáért! Imádkozzunk Mindszenty József bíboros, Magyarország hercegprímása szándékára, hogy legyen egymillió imádkozó magyar, és az ima ereje segítsen minket a krisztusi úton! Könyörögjünk, hogy édes hazánk, Magyarország népének hite az imádság által erősödjék!

Hogy hányan voltunk? Azt csak a jó Isten tudja. „Ha ketten egyetértenek közületek a földön bármely dologban, mindent, amit csak kérnek, megkapnak atyámtól, aki a mennyben van. Ahol ketten, vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,19-20) Az ima után jólesett a koccintás, és a születésnapi torta, és még sokáig beszélgettünk közös dolgainkról.

Dr. Lipthay Erzsébet
a Szilágyi Erzsébet Nőegylet tb. elnöke

Teljes tartalom megtekintése