Előkészületben Mindszenty bíboros Emlékiratainak teljes kiadása a Helikon Kiadónál

2015.04.10 11:26

Előkészületben Mindszenty bíboros Emlékiratainak teljes kiadása a Helikon Kiadónál

  • Egy könyv, mely ebben a formában először kerül az olvasók elé.
  • Egy könyv, melynek rövidített változata először Kanadában jelent meg 1974-ben. Majd 1989-ben itthon – a csonka kiadás.
  • Egy könyv egy kivételes sorsról, egy kivételes emberről, kinek neve egybeforrt a világháborút követő évtizedek kusza politikájával.
  • Egy könyv, mely megmutatja a diktatúra ördögi arcát.Egy könyv a hősi ellenállásról.

Mindszenty József emblematikus sorsa huszadik századi kálváriajárás. Az ellenállás íve a kommün és a Kádár-korszak között húzódik, közelnézetben: Tanácsköztársaság, nyilas terror, Rákosi-diktatúra, 1956, Kádár-rendszer. Majd következik az emigráció, de a politikai szálak már a legkorábbi időktől átvezetnek az országhatáron és a kontinensen. Mindszenty meghurcolása, perbe fogása, bebörtönzése évtizedekig tabutéma volt Magyarországon, írásai, beszédei indexre kerültek, nevének kiejtése is kivívta az egykori hatalom haragját. A rendszerváltozást követően ügyében perújítási nyomozást rendeltek el, újratemetésére 1991-ben került sor, a rehabilitálási eljárást csak 2012-ben zárták le. Mi is történt akkor valójában az évtizedek alatt? A válaszokat megadja az Emlékirataim.

Azt kérdezheti az olvasó, elmondottam-e mindent. Válaszom: előadtam mindent, csak azt nem részleteztem, amit a jóízlés, meg a férfi és papi önérzet tilt. Amiről beszámoltam, azt nem azért írtam meg, hogy fájdalmaim és sebeim gyümölcsét bármilyen tekintetben learassam. Csak azért adtam közre, hogy a világ lássa, mi a bolsevizmus az emberi sorsban, és milyen az emberi sors a bolsevizmusban. Nem emeli az embert, de örvényeket nyit és szakaszt a számára. Elmondtam, hogy a magyar Egyház fejének keresztjével is felhívjam balsorsú magyar népem szenvedéseire, de a saját maga szüntelen, küszöbön álló veszedelmére is a nagyvilág figyelmét.

Megjelenés: 2015. május 29.
Méret: 155 * 235 mm
Terjedelem: 800 oldal
ISBN szám: 9789632276182

Forrás: helikon.hu