Interjú Francisconé Balthazár Mártával

2016.05.26 09:39

Francisconé Balthazár Márta a Buenos Aires-i Mindszentynum és az Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége (Federación de Entitades Húngaras de la República Argentina) képviseletében köszöntötte Ferenc pápát május 25-én a szerdai általános kihallgatáson. A személyes találkozó után a Vatikáni Rádió stúdiójában megosztotta velünk a kihallgatás élményeit. Balthazár Márta a Buenos Aires-i Mindszentynum képviselőjeként beszámolt az írásban megfogalmazott kérésükről is, mellyel a dél-amerikai magyarok tisztelettel kérik Ferenc pápát, hogy mozdítsa elő Mindszenty bíboros boldoggá avatását.    

Balthazár Márta 1975-ben jelen volt Caracasban Mindszenty bíboros minden szentmiséjén, találkozóján, a látogatás minden eseményén. Tavaly erről tartott egy beszámolót a Buenos Aires-i Mindszentynumban, és a Vatikáni Rádióban is. Aktívan részt vesz ma is a Mindszentynum kulturális és vallási programjaiban. Idén Pünkösdkor elzarándokolt Csíksomlyóra – több Argentínában élő honfitársunkkal együtt. A Mindszentynum Szent István kápolnája 2009. május 30-tól kezdve őrzi azt a kegyszobrot, amelyet Simon Péter székely faragóművész készített 1965-ben, a Csíksomlyói Szűz 450. évfordulójára, a száműzetésben élő menekült magyarok számára.

Vértesaljai László (VR)

A teljes interjút meghallgathatja ittFrancisconé Balthazár Márta megemlékezését Mindszenty bíboros venezuelai.látogatásáról elolvashatja korábbi cikkünkben.