Ugrás a tartalomra

P. Vincenzo Criscuolo

2022. május 31., kedd - 15:40

P. Vincenzo Criscuolo 1950. március 25-én született a campaniai Minori városában. Tanulmányait kapucinus intézményekben végezte. 1974. szeptember 7-én pappá szentelték. Történettudományi tanulmányait folytatott a római Brindisi Szent Lőrinc Kollégiumban működő Kapucinus Történeti Intézetben. Hosszabb időket töltött kutatási és missziós céllal Angliában, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban és Oroszországban. A Pápai Gergely Egyetemen 1977-ben diplomát, majd 1984-ben doktori címet szerzett egyháztörténetből. 1981-től az Amalfi Történeti és Kulturális Központ történész szakértője, 1984-től a Kapucinus Történeti Intézet tanácsadója, majd 1990-től 1999-ig elnöke.

1989-ben II. János Pál pápa a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja konzultorává és posztulátorává nevezte ki. Ugyanebben az évben kapta a megtisztelő főszerkesztői megbízást a nemzetközi Collectanea Franciscana című folyóirat élére. A Kapucinus Kisebb Testvérek rendje vezetésének tagja. Számos rendtörténeti forráskiadvány és tanulmány szerzője és szerkesztője, sokat foglalkozott Avianói Márk élettörténetével. 2008-ban XVI. Benedek pápa 2008-ban XVI. Benedek pápa a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának főrelátorává nevezte ki. Ugyanebben az évben szülővárosa vallási és kulturális életének elkötelezett támogatásáért Minori városa díszpolgári címmel tüntette ki.

2007-től 2019-ig a Mindszenty Ügy relátora volt. XVII. századi rendtársa, Boldog Avianói Márk életének kiváló ismerőjeként nem volt nehéz elmélyülnie Mindszenty bíboros életrajzában és hazánk történelmének egy olyan viszontagságos korszakában, amely nagyon hasonlított Avianói Márk korához. Criscuolo atya rendkívül elkötelezett munkálkodásának köszönhető, hogy – oly sok év várakozás után – 2016-ban elkészült a Positio 837 oldalas kötete. Az ő relátori megbízatása idején érkezett el a szenttéavatási eljárás emlékezetes pillanata, amikor kihirdették a Mindszenty bíboros hősies erénygyakorlását elismerő szentszéki határozatot.

Úgy érezzük, hogy mindemellett Criscuolo atya rokon lélek Mindszenty bíborossal az igazság és a szülőföld szeretetében is. Isten éltesse és áldja, kedves szentjei kísérjék további életútján.