Ugrás a tartalomra

Életáldozat – Devictus vincit

„Uram, adj békét ezekben a napokban!”


Ez a terem az egész kiállítás szíve és gerince, mely összeköti az I. és a II. emelet kiállításait is. A körkörös tér Mindszenty bíboros római címtemplomát, a magyar emlékekben gazdag Santo Stefano Rotondo-bazilikát idézi. Egyszerre utal XII. Piusz pápa prófétai szavaira a bíborosi kreáció alkalmával – „A 32 [új bíboros] közül te leszel az első, akinek vállalnod kell a bíbor színnel jelzett vértanúságot” – és a törvénytelen letartóztatás napjára: 1948. december 26. Szent István vértanú, egyúttal a bíborosi címtemplom védőszentjének ünnepe. A művészi installáció ebben a teremben a leghangsúlyosabb. Rieger Tibor szobrászművész alkotása a máriaremetei kegytemplom előtt álló életnagyságú szobor gipszmintája. A bíborpalástba burkolózó, magába tekintő Mindszenty bíboros úgy áll itt előttünk, mint Jézus Krisztus Pilátus előtt: „Ecce homo”, Íme az ember.


Ebben a térben szinte kizárólag a főpap „beszél” a látogatókhoz. Az ő emlékiratainak soraival idézzük fel az eseményeket őrizetbe vételétől egészen az 1956-os szabadulást megelőző házi őrizet időszakáig. 1948 karácsonyán Esztergomból Budapestre, az Andrássy út 60.-ba vitték, ahol 39 napon át gyötörték válogatott módszerekkel, hogy kicsikarják belőle a kirakatperben ráfogott vádak beismerését. 1949. február 8-án a bíborost életfogytiglani fegyházra ítélték. Utolsó szó jogán elmondott beszédének legfontosabb részletét a szobor körül, mintegy a fölé magasodó aranyló fényfüggöny mögül hallhatjuk: „Ma reggel ez az imádság jött az ajkamra: Da pacem Domine in diebus nostris, in diebus istis! – Uram, adj békét ezekben a napokban! Nem a közeli vagy távol-jövőbe, hanem érdekes, ez az ősi imádság azt mondja: ezekben a napokban. S ezt a békét én kértem az én Egyházamnak, amelynek szeretetét elhoztam ide is. Ezt a békét kértem a magyar államnak, amely iránt való engedelmességemet megmutattam; s ezt a békét kérem a magam lelkének is.


A jelképes templom körfolyosójáról beléphetünk a tárgyalást idéző térbe, ahol kisfilm mutatja be a bírósági színjáték fényképeit, sajtó- és hanganyagát. Archív filmfelvételen láthatjuk, ahogy a vatikáni Szent Péter téren XII. Piusz pápa hívására tömegek álltak ki a személye és az egyház szabadsága mellett. A világ számos más pontján is tüntettek elítélése ellen. Az ítélethirdetést követően a bíboros a budapesti Gyűjtőfogház, majd a Conti utcai ávós fegyház celláiban raboskodott. Ezekre a kiállításban egy jelképes börtöncella emlékeztet, melybe a központi térből betekinthetünk. Egészségi állapotának súlyos romlása miatt előbb rabkórházba, majd 1955 nyarától szigorú házi őrizetbe került, először Püspökszentlászlóra, később a Nógrád megyei Felsőpeténybe.