#Aktuális Mindszenty bíborossal, hétvégi sorozatunk 5. epizódja a Szent Szívről

2020. június 19., péntek - 15:40

"Istenünk szíve hatalmas. Elég, ha ránézünk a keresztre, amelyen függve átszúrták az oldalát és Ő vérét ontotta értünk. Jézus Szentséges Szívének tisztelete valójában nem a XVII. században, Alacoque Szent Margittal kezdődött, csak az ünnep bevezetése fűződik a Paray-le-Monial-i szerzetesnő nevéhez. Ezen az ünnepen minden szívek királyát és középpontját, szeretettől égő szívét imádjuk.

Van egy dogma, amely kimondja, hogy az imádás Jézus Krisztust nemcsak istenként, hanem ember mivoltában is megilleti, mivel személyében egyesül a két természet. Imádásunk tárgya Jézus igaz szíve, de tágabb értelemben: a testében dobogó szív, egész benső élete és az emberek iránti mérhetetlen szeretete. Szívéből fakad a megváltó vér, amelyet értünk ontott a kereszten, illetve az oltáron, az Oltáriszentségben.

A Szentséges Szív ábrázolásain Jézus kitárja a karját, mintha azt mondaná nekünk: »Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítelek titeket« (Mt 11,28)."

Mindszenty bíboros szentbeszéde Jézus Szentséges Szíve ünnepén, 1959. június 5-én.

A teljes szöveg és további öt esztendő követségi szentbeszédei elérhetőek legújabb e-könyvünkben ITT.