Ugrás a tartalomra

3. Több mint névazonosság

2013. 09. 01., v - 12:30

Cserháti Ferenc püspök St. Louisban

A Mindszenty Bíboros Alapítvány (Cardinal Mindszenty Foundation) május 22-én St. Louisban vendégül látta Cserháti Ferenc atyát, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspököt. Lelkipásztori körútja során, amelynek célja, hogy több észak-amerikai városban magyar katolikusokkal találkozzon, Cserháti püspök szerette volna megismerni a Mindszenty Bíboros Alapítvány munkáját, hiszen Cserháti atya éppen Mindszenty bíboros főegyházmegyéjében teljesít segédpüspöki szolgálatot és a Liechtensteinban bejegyzett Mindszenty Bíboros Alapítvány (Kardinal Mindszenty Stiftung) kuratóriumának is tagja.

Cserháti püspök beszámolt Mindszenty bíboros boldoggáavatási ügyének előrehaladásáról, és arról, hogy a bíboros boldoggá avatását a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyöntetűen támogatja. A boldoggáavatási peranyag tervezett öt kötetéből három már elkészült és a másik kettő is hamarosan elkészül, hogy reményeink szerint 2014-ben a Szenttéavatási Kongregáció szaktestületei és azt követően a Szentatya elé kerülhessen.

„Imádkozzunk a mielőbbi boldoggá avatásért. Jó lenne legközelebb Rómában, a boldoggá avatáson találkozni!” – mondta a megbeszélésen Cserháti püspök. Hozzátette, hogy Mindszenty bíboros emlékiratai bemutatják a kommunizmus igazi arcát. Bárkinek, aki többet szeretne megtudni a kommunista egyházüldözésről, csak el kell olvasnia az ő emlékiratait. A kötet korlátozott példányszámban megvásárolható a St. Louis-i és a Magyarországi Mindszenty Alapítványnál egyaránt (ára 25 dollár, illetve 2000 forint).

A püspök méltatta a St. Louis-i alapítvány elmúlt ötvenöt évben végzett munkáját, melynek révén – amint arról részletesen beszámoltak – „Mindszenty bíboros továbbra is jelentős személyiségnek számít az Amerikai Egyesült Államokban”, és kiemelte annak fontosságát, hogy az alapítvány szerepet vállal „az egyetemes szabadságeszme fenntartásában és a család legalapvetőbb emberi közösségének védelmében”.

A St. Louis-i alapítványról bővebb információ a www.mindszenty.org angol nyelvű honlapon olvasható.

 

Teljes tartalom megtekintése